Despre Curs
Cu toate transformările pe care le-a văzut comunicarea publică în era social media, relația cu presa a rămas extrem de importantă pentru orice brand. Nicio campanie de Facebook sau LinkedIn nu va înlocui puterea unui interviu bine făcut cu clientul tău, realizat de un jurnalist cu credibilitate și publicat de o redacție influentă.
Totuși, această relație cu presa a devenit extrem de complexă. Micro-targetarea e esențială, inclusiv în comunicarea cu presa.
Cum faci, atunci, să nu „tragi cu gloanțe oarbe” și să nu trimiți comunicate de presă în gol, pe care nu le deschide și, implicit, nu le preia nicio redacție?
De ce să mergi pe ruta mai dificilă și negarantată a pitch-urilor către jurnaliști pentru conținut sută la sută editorial și când e cazul să aloci un buget - și pentru ce tip de conținut?
Acest modul presupune două zile de curs (8 ore în total), în care Alina Mărculescu Matiș va întoarce oglinda și va vorbi despre toate aceste lucruri din perspectiva unui profesionist media cu experiență vastă, care a lucrat cu comunicatori din toată lumea.
Structură curs:
Ziua 1:
Micro-targetarea e totul, inclusiv în relația cu media: cum să construiești o relație sănătoasă cu jurnaliștii, cum să înveți who is who, networking, afinitate de brand;
„Publicitate” fără bani: tips and tricks ca să îți promovezi clienții/mesajul/evenimentul/subiectele în presă, prin intermediul conținutului pur editorial: care sunt limitele, care sunt bunele sau relele practici, câteva rețete de succes și cum accepți să renunți la controlul asupra mesajului;
Exercițiu practic: simulare mediere interviu.
Ziua 2:
Când să investești pentru a-ți împinge mesajul: luăm pe rând principalele tipuri de reclame în presă sau de produse jurnalistice plătite, pentru a înțelege care e cea mai bună investiție pentru tine sau clientul tău - bannere, materiale tip „powered by”, branded content / native advertising - ce înseamnă fiecare din ele, avantaje și dezavantaje, ce control ai asupra conținutului, în funcție de ce alegi; când să alegi o campanie plătită și când e mai bine să mergi pe ruta conținutului editorial „curat” - pros & cons;
Exercițiu practic: simulare pitch de subiect - cu sau fără buget.
Cui se adresează: Profesioniștilor care activează (sau doresc să activeze) în roluri care presupun relații publice, public affairs, comunicare.
Număr maxim de cursanți: 20/grupă
Durată: Programul are 8 ore și se organizează în mai multe sesiuni. Prima sesiune va avea loc pe 3-4 noiembrie, fizic. Locația va fi comunicată ulterior.
Cost: 600 RON (TVA inclus)
*sunt incluse materialele de curs si pauzele de cafea
Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactați la team@paacademy.ro și să ne transmiteți profilul dvs. de Linkedin sau un CV actualizat.
Trainer
Alina Mărculescu Matiș

Cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, Alina e beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. Cel mai recent, Alina a primit trei premii la Galele Superscrieri 2022 și 2023, inclusiv premiul pentru „Editorul anului”.
A fost corespondentă în zone de conflict și la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE.
Din 2022, este redactor-șef Panorama.ro, un proiect jurnalistic care beneficiază deja de recunoaștere inclusiv în străinătate - Panorama.ro a fost finalistă în cadrul European Press Prize 2023, cea mai importantă competiție jurnalistică din Europa.
Printre redacțiile din care a mai făcut Alina parte se numără Digi24 și Gândul.
În 2019, Alina a lansat Looking For A Story, un proiect cu care a călătorit pe trei continente și a adunat povești din peste 10 țări.